måndag 31 oktober 2011

Kaka söker ka ka ka ka...

Jag är välsignad med att tillhöra en en väldigt fin klan som brukar fira nyår under väldigt fina former. Eftersom nyårsfirandet är årligen återkommande, brukar vi prata om året som gått och hur vi tänker kring de förhoppningar vi hade förra nyåret. Mina förhoppningar inför 2011 (som låter mycket peppigare än nyårslöften) var:

Sluta bita på nagelbanden.
Inte vara så himla spydig.
Hitta ett nytt intresse som inte inkluderar queerfeminism

Jag tuggar fortfarande friskt på mina nagelband när jag blir lite rastlös. Om jag lyckas att inte tugga på dem under en dag har jag oftast tuggat på underläppen istället. För att få i mig de proteiner jag behöver.
Bente har fått känna på hur spydig jag kan vara, och det vill inte säga lite det. "Men är du en skorpion eller?" fräste hon åt mig häromkvällen.
Men...! Den tredje förhoppningen har jag sett som den knixigaste. Kanske därför valde jag att plugga genus i höst, för att verkligen bli uttråkad av intersektionalitet och genusdiskussioner, och tvinga min hjärna att bli intresserad av något annat. Trodde inte att jag skulle lyckas. Men så gick jag in på stadsbibblan i jakt på en bok om hundar, eftersom en hund figurerar i en serie jag tänkt visa för redaktionen för en kulturtidskrift skolan. De frågade mig först, roligt. Nåväl, jag hittade ingen hundbok. Men. En hönsbok. Kunde. Inte. Sluta. Läsa. Om värpreden, slakt och gamla lantraser. Googlar hedemorahöns.


De lever i patriarkala strukturer utan minsta tanke om systerskap. Harem, sexuella trakasserier och heterosexism! Och ändå, så underbara. De kluckar och kacklar, sprätter och flaxar. Fina fina djuren. Vill flytta till landet, snickra hönshus och nacka kycklingar bums! Eller just det, ska leva rövare i Göteborg och plugga 6 år till bara. Men sen så!

onsdag 26 oktober 2011

Bär inte falsk vittnesbörd mot din nästa (som trots allt har rösträtt nuförtiden, sjukvårdsförsäkring, en samkönad sambo och betald semester)

Säga vad en vill om Moderaterna, men vad som helst får de inte säga om sig själva om det råkar vara ren och skär lögn.

1904–1918: Nej till allmän rösträtt.
1916: Nej till allmän olycksförsäkring i arbetet.
1919: Nej till åtta timmars arbetsdag.
1919: Nej till kvinnlig rösträtt.
1921: Nej till avskaffandet av dödsstraff i Sverige.
1923: Nej till åtta timmars arbetsdag.
1923: Nej till avskaffandet av dödsstraff i Sverige.
1927: Nej till folkskolereform.
1931: Nej til sjukkassan.
1933: Nej till beredskapsarbete.
1934: Nej till a–kassa.
1935: Nej till höjda folkpensioner.
1938: Nej till två veckors semester.
1941: Nej till sänkt rösträttsålder.
1946: Nej till fria skolmåltider.
1946: Nej till allmän sjukvårdsförsäkring.
1947: Nej till allmänna barnbidrag.
1951: Nej till tre veckors semester.
1953: Nej till fri sjukvård.
1959: Nej till ATP.1960–talet: Ja till apartheid.Moderaterna tog avstånd från alla sanktioner mot apartheidregimen i Sydafrika och var emot det svenska stödet till ANC.
1963: Nej till fyra veckors semester.
1970: Nej till 40–timmars arbetsvecka.
1973: Nej till möjligheten till förtidspensionering vid 63.
1974: Nej till fri abort.Den 29 maj 1974 röstade riksdagen ja till fri abort, vilket resulterade i den svenska abortlagen som låter kvinnan själv besluta om abort upp till den 18:e graviditetsveckan. Moderaterna röstade nej.
1976: Nej till femte semesterveckan.
1983: Nej till löntagarfonderna.
1994: Nej till partnerskapslag för homosexuella.
1998: Nej till erkännande av homosexuellas rättigheter inom EU.EU–parlamentet röstade för ett erkännande av homosexuellas rättigheter, men de moderata ledamöterna röstade nej.
2003: Ja till Irakkriget. Alla riksdagspartier demonstrerade mot och kritiserade Irakkriget utom moderaterna.
2004: Ja till sänkt a–kassa och sjukpenning.
2006: Nej till gröna jobb.
2006: Nej till sex timmars arbetsdag.
2006: Nej till upprustning av offentliga sektorn.
2006: Nej till höjd a- kassa.
2006: Ja till sänkt a-kassa.
2006: Nej till höjd sjukersättning.
2007: Ja till sänkt sjukersättning.

Nu är jag inte den som är långsint, men någon måtta får det väl ändå vara. Fast hörrni, avskaffa lagen om tvångssterilisering någon gång så kan jag klistra in det i listan vid 2011. Jag gillar ändå lyckliga slut på tragiska historier.

måndag 24 oktober 2011

Helt normal frukostkonversation

Joe: Du, min kompis E kommer förbi idag.
Benny: Jaha, trevligt. Har jag träffat henne?
Joe: Nej, hon bor här men det har inte blivit av. En väldigt uppbokad tjej. Och heterosexuell.
Benny: Jahaa, är det hon som är din heterosexuella vän?
Joe: Nej nej, det är Sesskan som är min jätteheterosexuella vän, hon skyltar liksom med att hon är hetero.
(vi tuggar bovetegröt med banan och russin)
Benny: Just det, men det är hon som bor i Tyskland... Jahaa.. Är den här inte lika öppen med sin heterosexualitet?
Joe: Nä inte precis.
(tuggar gröt)
Joe: Men det syns ju liksom.

tisdag 18 oktober 2011

Familjenostalgi och boktips

Om du säger "citron" så tänker jag genast på en oval sur frukt med blankt gult skal. Om du säger "fredag" tänker jag genast på köket i mitt barndomshem. Stolarna står på bordet och min pappa, iklädd grönt förkläde, multitaskar genom att skura, skära klyftpotatis och steka lövbiff samtidigt. Från badrummet känner jag en frisk doft av allrengöringsmedel. Min mamma är inte hemma från jobbet än. Jag hoppas att hon har med sig chips till fredagsmyset framför Fångarna på fortet.
Båda mina föräldrar visste (eller vet, Blixt ligger fortfarande i min säng) vad min favorit gossedjurshund hette. Min mamma snickrade både kaninburar och hallhyllor. Den som propsade på kvällsfika var (är) min pappa. Jag känner inte alltid igen de tragiska familjeöden i ickejämställdhet som ploppar upp varhelst en tittar.

Ändå blev jag feminist. Apmycket feminist. Dagens boktips är Familjens projektledare säger upp sig, av Gunilla Bergensten. En hysteriskt rolig skildring av heterosexuellt familjeliv med barn i en vanlig svensk familj. Jag förstår plötsligt varför fiffig hallförvaring är porr för flerbarnsmammor, varför skilda kvinnor är betydligt lyckligare än skilda män och blir intensivt tacksam för de kassa oddsen att jag ska hamna i ett heterosexuellt kärnfamiljselände. För jag skulle sjunka livsfarligt djupt ner i projektledarträsket. Skrockar förnöjsamt. Den roligaste bok jag läst på länge. Håhå jaja. Mammaförbjuden, naturligtvis. Den har kapacitet att stjälpa hela nationen om morsor skulle förstå vilket hästjobb de utför under orättvisa premisser.





lördag 15 oktober 2011

Surrealistiska svängningar

Hemtentan verkar inte skriva sig själv. Dessutom vet jag inte vad jag ska skriva, hur jag ska skriva eller om jag har något vettigt att bygga upp mina resonemang på överhuvudtaget. Inte ens en halvpanna kaffe hjälpte. Istället cyklade jag in till stan för att gå på möte med en syo. Fick veta att den utbildning jag bestämt mig för att gå nästa år, från och med den här hösten, inte är möjlig. Tack, Jan Björklund. Cyklade hem och tyckte allt var så himla pissigt. Klappade grannars spaniel men grät ändå en skvätt på kammarn, djupt försjunken i den stora meningslösheten. Spenderade fem timmar vid skrivbordet och skrev en handfull meningar i tentan. Skithumöret. Tänkte att jag inte ville hänga med Benny och hennes vänner på Kulturnatta, inte ens på utställningen som jag skulle delta i, men jag hade ändå tillräckligt med förstånd kvar för att inse att vare sig chips, godis eller annan konsumtion skulle ge mig något som helst hopp om framtiden. Så jag begav mig. Strosade runt på samlingsutställningen som höll mycket högre kvalitet än jag trott, så när de skulle ropa upp årets stipendiater knaprade jag lugnt på min salta pinne. Det skulle inte bli jag. Knappast. Men det blev det. Jag höll ett sluddrigt osammanhängande tacktal, fick en blomma och klapp på axeln. Hängde på Bennys gäng ändå. Kulturnatta i Göteborg. Körkonserter, performance och mingel. Nattsvart Göteborg, vindar och ljus. Det blev ganska bra tillslut.

onsdag 12 oktober 2011

Alternativt skogspromenad och mysig hemmakväll

Satt och broderade. Funderade på allt och inget. Tänkte att det vore roligt att brodera på en dejt. Och kolla på naturfilm, allra helst en om djuphavet. Eller gå ut i skogen och krama träd. Eller gå på museeum, kanske uppstoppade djur eller historiska föremål i montrar.

onsdag 5 oktober 2011

Awardad

Fick en liten award från Sandrilina som bloggar på Famlijebegrepp, en jättebra och skojsig blogg för er som tycker om barn eller bara vill ha den där lilla extra peppen att aldrig någonsin skaffa barn. Gissa vilken kategori jag tillhör, jag gillar ju inte ens kattungar. Rolig är hon i alla fall. Hon skickade vidare några frågor här som jag ska besvara så sanningsenligt som möjligt.

1. Varför började du blogga?
I begynnelsen hängde jag en del på gamla klassisker som Lunarstorm och Sockerdricka, och skrev dagboksinlägg med oerhört hög litterär kvalitet. Fick redan då smak för bekräftelsens sötma. Sesskan övertygade mig, och så började jag fläka ut mig på internet, för att folk skulle få läsa om alla viktiga saker jag tänkte på, för att mitt ex skulle förstå att jag minsann klarade mig utmärkt på egen hand, för att min mamma inte skulle behöva fråga mig saker utan att ha hemlig outtalad koll på mitt liv ändå, för att snygga tjejer skulle googla sig hit och för att jag skulle få skryta när tränat. Och för att upprätthålla en spännande fantasibild om mig själv.

2. Vilka bloggar följer du?
Zettermark och Smaskigt Fakta är definitvt favoriterna rent bloggmässigt. Saliven rinner till när jag ser att de publicerat något nytt.

3. Vilken favoritfärg har du?
Vinrött. Utan tvekan. Ni skulle inte tvivla om jag gjorde ett hemmahos-repotage.

4. Vilken favoritfilm har du?
Eeeeehh. Hm. Min absoluta favoritfilm är Holes. Jag är förmodligen också den enda i världen som har den som favoritfilm. När jag köpte soundtracket förra hösten skrev jag en sprudlande statusrad på fejjan, och en massa människor gillade. Men de gillade det nog som en gillar när en hund hittar en trasig äcklig tennisboll och blir sådär rörande lycklig.

5. Vilket land drömmer du om att besöka?
Det är något allvarligt fel på mig, för jag drömmer inte om att besöka länder. Jag drömmer om norrlandsfjäll och att Gotland vore lite vilt och galet att besöka någon sommar. Nej, jag bara skojar. Det är värre än så. Jag hatar verkligen att resa. Jag hatar tanken på att resa. Hatar förväntningarna och exotiska kulturkrockar som manifesterar ett jag och dem. Jag hatar tanken på sol och vita stränder. Och ja, det är en skada från barnsben, men jag hatar verkligen att resa för resandets skull. Ge mig snöslask och mörka tisdagskvällar ögonaböj!

Vilka vill jag awarda? Poppelin och Sesskan. Buss på ba.

måndag 3 oktober 2011

Säg mastektiomi och alla cylindrar tänder här

Jag har flera förnöjsamma intressen. Småkakor. Hundar. Hästar. Beslag. Baljväxter. Landskapsdjur. Mitt i Naturen. Kastanjer. Serietecknande. Ett av de största är definitivt transpolitik. Jag nördar igång på alla växlar och tycker stundtals att inget annat i hela världen är lika megaintressant. Men okunskapen är så vansinnigt utbredd att jag blir alldeles galen. Här, i den här fina videon som jag verkligen tycker du borde se, förklarar snygga Warren om varför Sveriges steriliseringslag är helt uppåt väggarna.

Rå. Kokad. Skalad. Potatisens vishet.

En av de finaste komplimanger jag någonsin fått fick jag på gymnsiet. En person rynkade sin lilla panna och utbrast att jag ju var både supermjuk och stenhård på samma gång.

4 år senare skalar jag potatis i köket. Benny ser på mig med en blick som är medlidsam på ett fint sätt, tillitsfullt inkännande kanske, och säger att jag inte behöver vara så hård jämt. Jag svarar att jag lärt mig att inget annat lönar sig.