lördag 31 mars 2012

Skogspromenad

Vi tog en promenad runt en liten tjärn i duggregnet efter inlämnad tenta. Inte en kotte ute. Bella krafsade lite i mossan. Sedan färdades hon horisontellt nedför slänten.

måndag 26 mars 2012

Vårkänslor

Vitt vårljus. System overload. Om en vecka beräknar jag att nässelsäsongen ska ta vid här på västkusten, det är så välbekant hur saker sammanfaller. Nässlor som svider på fingrarna. Utmattning och modlöshet. Våren är en svår tid. Vill vara ifred. Vill bli struken över håret och höra någon säga att allt blir bra. Vill verkligen vara ifred. Vill att mina vänner ska höra av sig. Blir stressad av varenda sms med förslag och planer. Vill skämma bort mig med god mat. Mår ständigt illa. Älskar Göteborg. Längtar efter lugn och ro i Västernorrland. Har en lista på människor jag tycker borde flytta från Stockholm. Prestationsångest. Kan inte teckna. Kan inte skriva. Glad för alla fina. Så otroligt ledsen över alla jag inte har inom räckhåll. Svår tid, våren. Svår tid.

lördag 17 mars 2012

torsdag 15 mars 2012

Tuffa tider

Det är tuffa tider. Förra fredagen anordnades Ta Natten Tillbaka, en demonstration för kvinnors, trans och queers rätt att känna sig trygga på gator och torg nattetid. Jag hade tänkt gå om inte en vän blivit alldeles singel och var i akut behov av frisyrbyte och ältande. Tur var kanske det. För demonstrationen, bestående av vad normen skulle kalla småtjejer, angreps av en man. Han blev så förbaskat provocerad av att kvinnor en enda kväll på året dansade på gatan och var lite glada. Våld. Polisen kom till platsen och slog och slog. De som fick ta emot slagen var demonstranterna. De som anhölls för misshandel och våldsamt motstånd var demonstranter, obeväpnade tjejer. Våldsamt motstånd är i Sverige ungefär att hålla armarna över sitt huvud.

En sak som inte gjort veckan lika betungande är naturligtvis den fabulösa kampanjen Ta Håret Tillbaka. Trots att mitt facebookkonto är släckt figurerar min vackra armhåla på det där internetet. I min klass tog vi klasskort med högerhänderna bak i nacken, varefter vi analyserade kommentarerna som fullständigt rasade in utifrån dess utpräglade misogyna, homofoba och rasistiska logik. För det är naturligtvis inte hår det handlar om. Inte heller tror jag inte anti-feministerna är uppriktigt bekymrade över vår hygien eller sexliv. Det handlar om strukturer och om att inget tydligen är mer provocerande än kvinnor som hävdar sin självständiga rätt över sin egen kropp, utan hänsyn till den hegemoniska maskulinitetens blick.

lördag 10 mars 2012

Lördagsmys

För att bli en aning förvarnad för vad jag kommer tvingas dansa till på både flathak och Friskis framöver tittade jag på den dära Mello. Gina är fin och alla dessa gubbstruttar kan ta sig i röven. Tände ljus och kokade te. Satt i sängen iklädd pyamas och åt chips. Sysselsatte mig med ett handarbete medan det skrålades och skuttades. Hunden snarkade på golvet och jag kände mig inte alls solitär.

torsdag 8 mars 2012

Gynofili, idag och alla andra dagar

Internationella kvinnodagen. En blandning av julafton och långfredag. Igår fyllde feministiska kören diverse spårvagnar och sjöng vacker stämsång om att ta natten tillbaka. Idag begrundar vi den här enkla ekvationen:
75% av världens arbetstimmar utförs av kvinnor
10% av världens löner är kvinnors
1% av världens egendom ägs av kvinnor

Som om feminism handlade om kapital, vilket det naturligtvis inte gör. Kapitalfördelningen är bara ett symptom under patriarkatet. Ikväll ska demonstreras och jag ska säga några ord för kören räkning på Götaplatsen. Den som inte dansar på valfritt torg ikväll kan i allafall lite försynt nynna den här visan: (ring mig om du vill ha en understämma)
Melodi: Nu grönskar det

Nu händer det i stad och land
ja nu har vi fått nog
Kom med kom med i frihetskamp
i landet sexisterna tog
Var dag vi kämpar i en värld
till bredden fylld med skit
Så kom min vän kom med i vår kamp
så världen kan bli din

Homo-, trans-, islamofobi
vi trampar ner ert hat
och går tillsammans i breda led
emot en gränslös stat
Med öppna ögon låt oss se
förtrycket vi lever i idag
Kampen gror och sjuder överallt
för att vi ska ta över en dag

tisdag 6 mars 2012

Tjockholm

Lämnade klantrövar och gullrövar bakom mig och begav mig till huvudstaden. Har gjort så förut i omtumlande tider, även denna gång blev det promenader längs oändliga gator och glass i gamla stan. Eftersom mitt förra favoritcheesecakehak stängt blev det maffig chokladkaka på copacabana bland queerfeminister och senare införskaffades ett par secondhandjeans att skyla mig med. Mina andra jeans är sällan hela och lyckas därför inte fullt ut med detta. Jag minns himmelska mängder chips, fina skarpa samtal och fetaste kramen av Luckey. Strosade runt på Liljevachs och blev bjuden på macka i solen. Åkte aldrig fel i tunnelbanan. På torsdag är det 8e-marsdemo i Götet, ses där!